Zoeken naar:

Gezonde Voeding

Om fit en gezond door het leven te gaan is een gezonde levensstijl heel belangrijk. Hier hoort gezonde voeding ook echt bij. Wat is nu precies gezonde voeding? Simpel gezegd houdt dit in dat je gevarieerd eet, de juiste producten gebruikt om lekkere gerechten mee te maken en iets vaker de keuze maakt voor een gezonde variant. Je moet genoeg van alle bouwstoffen binnenkrijgen, maar het is voor een gezonde voeding wel van belang dat je de juiste versies kiest. Zo houd je je lijf op een makkelijke manier gezond en is de kans dat je bepaalde ziekten krijgt veel kleiner.


Onverzadigd en verzadigde vetten

Er zijn verschillende soorten vetten in voedsel te vinden. Je hebt er vast wel eens van gehoord, verzadigde en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten behoren bij een gezonde voeding en als je deze verkiest boven de verzadigde vetten is de kans op hart en vaatziekten weer kleiner. Helemaal vetloos is niet goed. Je hebt namelijk vet nodig voor de energieopslag, als bouwstenen voor je hersenen, zenuwen en hormonen, maar ook om vitamines beter op te nemen en je beschermd bent tegen koude omstandigheden. Het verschil tussen verzadigd en onverzadigd is verzadigde vetten worden hard bij kamertemperatuur en onverzadigde vetten blijven zacht of vloeibaar.


Transvetten

In koek, gebak en snacks vind je vaak nog een derde soort vet genaamd de transvetten. Deze vetten vind je in zowel chemisch bewerkte vetten, maar komt ook wel in natuurlijke producten voor. In de natuurlijke producten is dit echter maar een kleine hoeveelheid en is het minder schadelijk. De bewerkte transvetten hebben vooral een slechte invloed op het cholesterolgehalte. Het belangrijkste is dus dat je de verzadigde vetten zoveel mogelijk probeert te vervangen door onverzadigde vetten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om 1 keer per week vis te eten als basis voor gezonde voeding.


Te veel zout is slecht

Gezonde voeding houdt ook het juist kruiden van je gerechten. Je kunt het beste voor verse kruiden kiezen om het lekker op smaak te brengen. In zakjes en pakjes zit vaak veel zout, wat weer slecht is voor je lichaam. Het te veel eten van zout kan leiden tot slagaderverkalking waarbij vetten zich ophopen en een verdikking optreedt. Hierdoor wordt de doorgang van je slagader steeds kleiner. Natuurlijk heb je het wel nodig, maar neem het met mate om de balans te houden bij gezonde voeding.


Lekkere gezonde recepten

Op internet zijn heel veel pagina’s te vinden met hele leuke en lekkere recepten om aan te sluiten bij je idee van gezonde voeding. Als je bijvoorbeeld nasi of bami wilt maken, kun je in plaats van te kiezen voor het pakje of zakje kruiden even zoeken hoe je zelf een gezondere kruidenmix kunt maken. Er zijn heel veel verschillende recepten op deze manier te vinden waardoor je toch lekker kunt eten, maar wel bewust gezonde voeding binnenkrijgt. Ga dus vooral even surfen op het web om makkelijke en ook snelle gerechten te vinden die binnen het kader van gezonde voeding passen.